Ηλιακά συστήματα

 

     Ηλιακή ενέργεια

 

 w.h solar lab ηλιακά

 

 

Η ηλιακή ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο με την μορφή ακτινοβολίας και είναι μια μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

 

Η ακτινοβολία του ήλιου είναι ζωή, μας δίνει φώς, θερμαίνει τα αντικείμενα στα οποία προσπίπτει, αλλάζει τις ιδιότητες των ημιαγωγών παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα και πολλά άλλα.

 

Η ηλιακή ενέργεια προσφέρεται για αξιοποίηση σε πολλούς τομείς και με πολλούς τρόπους. Αυτό που μας αφορά στα ηλιακά συστήματα είναι είτε η άμεση αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας, υπό τη μορφή θερμότητας, ή μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για άμεση χρήση.

 

Με την βοήθεια του φωτοβολταϊκού φαινομένου, που παρατηρείται σε ορισμένα υλικά ημιαγωγών, μπορούμε να μετατρέψουμε άμεσα το προσπίπτων φώς σε ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Για να εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται πιο αποδοτικά την ηλιακή ενέργεια, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πως μεταβάλλεται η θέση του ήλιου στη διάρκεια της ημέρας, του μήνα και τού έτους. Για την Ελλάδα, οι επιφάνειες που έχουν νότιο προσανατολισμό δέχονται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, σε σχέση με τους άλλους προσανατολισμούς.

 

Σε περίπτωση που δεν είναι απόλυτα εφικτό να τοποθετηθεί η συσκευή προσανατολισμένη προς τον Νότο, μπορείτε να την προσανατολίσετε μέχρι 30ο ανατολικά, εάν οι μεγαλύτερες ανάγκες σας για ζεστό νερό είναι πριν τις 14:00, ενώ εάν είναι μετά τις 14:00 μπορείτε να την προσανατολίσετε μέχρι 30ο δυτικά.

 

Και στις δύο περιπτώσεις, οι απώλειες της συνολικής απολαβής της ηλιακής ενέργειας, δεν ξεπερνά το 6% ετησίως.

 

Κατά το καλοκαίρι, ο ήλιος είναι ψηλά σε σχέση με τον ορίζοντα, ενώ το χειμώνα είναι χαμηλά.

 

Η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια και προσφέρεται για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

 

 Ηλιακά συστήματα solar lab

 

Διακρίσεις ηλιακών θερμοσιφωνων

 

  Διάκριση βάσει μεγέθους εγκατάστασης

 

· Τοπικά ή ατομικά (ηλιακοί θερμοσίφωνες)

 

Τοπικό σύστημα θεωρείται ο απλός ηλιακός θερμοσίφωνας, που όλοι γνωρίζουμε. Συνδέεται στην παροχή κρύου νερού και η έξοδος του συνδέεται στην παροχή ζεστού νερού της οικίας μας. Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή με την ηλιακή ενέργεια.

 

· Κεντρικά (Boiler ζεστού νερού με συστοιχία ηλιακών συλλεκτών)

 

Έχουν ίδια αρχή λειτουργίας με τον απλό ηλιακό θερμοσίφωνα. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για κάλυψη όχι μόνο ενός σπιτιού αλλά μιας ολόκληρης εγκατάστασης (πολυκατοικία, εταιρεία, βιομηχανία κτλ). Χρησιμοποιούνται σαφώς μεγαλύτερα boiler, έτσι ώστε να μπορούν να αποθηκεύσουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού και περισσότεροι του ενός ηλιακοί συλλέκτες συνδεδεμένοι είτε σε σειρά ή εν παραλλήλω.

 

Το boiler σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται στο λεβητοστάσιο και η κυκλοφορία του νερού γίνεται υποχρεωτικά με κυκλοφορητή. Έτσι, όταν η θερμοκρασία του νερού στους συλλέκτες ανέβει, τότε ο θερμοστάτης δίνει εντολή στον κυκλοφορητή να ενεργοποιηθεί, μεταφέροντας το κρύο νερό στους συλλέκτες και το ζεστό στο boiler. Όταν το νερό στους συλλέκτες κρυώσει, η διαδικασία σταματάει αυτόματα μέχρι τον επόμενο κύκλο, που θα ανέβει ξανά η θερμοκρασία των συλλεκτών. Στην περίπτωση που η ηλιακή ενέργεια δεν επαρκεί τότε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την ηλεκτρική αντίσταση ή τον καυστήρα του λέβητα.

 

Διάκριση βάσει αριθμού ενεργειακών πηγών

 

· Διπλής ενέργειας

 

Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενος είτε την ηλιακή ενέργεια είτε το ηλεκτρικό ρεύμα, όποτε αυτό είναι επιθυμητό (π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάς οπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης.

 

· Τριπλής ενέργειας

 

Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας, αλλά έχει μια επιπλέον είσοδο, για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ, που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Προϋπόθεση, για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας, είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο οίκημα, υπό την μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία), που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

 

Τα συστήματα τριπλής ενέργειας είναι ότι πιο σύγχρονο και αποδοτικό υπάρχει αυτή τη στιγμή, για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης. Οι αυτοματισμοί που έχουν, ρυθμίζουν τη λειτουργία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχετε τη μέγιστη απόδοση και οικονομία, εκμεταλλευόμενα τη φυσική ενέργεια του ήλιου και αν αυτή δεν είναι αρκετή, χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ή την ενέργεια του καυστήρα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για μια περαιτέρω ενημέρωση ή και για να πάρετε την δικιά σας ΠΡΟΣΦΟΡΑ στα τηλέφωνα : 216-0707911 - 6943595544 

Τηλέφωνο: 216 0707911 Email : info@wh-solar.gr