Ηλιακός Θερμοσίφωνας : 6 Πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά του (Οδηγός Αγοράς)

Έφτασε η στιγμή να αγοράσεις καινούριο Ηλιακό Θερμοσίφωνα ή να αντικαταστήσεις τον παλιό;

 

Είσαι δικαιούχος του προγράμματος “Ανακυκλώνω – αλλάζω θερμοσίφωνα” και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις;

 

Είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε και να σου μάθουμε ότι χρειάζεται να ξέρεις για να κάνεις την καλύτερη επιλογή για εσένα.

  

 Ηλιακος Θερμοσίφνας10 Πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά του (Οδηγός Αγοράς) W-H Solar Lab

 

 

 

 

1.Μέγεθος Δεξαμενής Νερού (Boiler)

 

   Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα άτομα θα θέλουμε να εξυπηρετεί ο Ηλιακός Θερμοσίφωνας μας σε καθημερινή βάση τόσο την παρούσα στιγμή όσο και στο άμεσο μέλλον.

   Για παράδειγμα εάν ένα νέο ζευγάρι 2 ατόμων είναι στην διαδικασία αναζήτησης αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα για την καινούρια τους κατοικία αλλά παράλληλα υπάρχει η προοπτική για νέα μέλη στην οικογένεια, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας εκ των προτέρων.

   Η αναλογία σε κατανάλωση ζεστού νερού χρήσης την ημέρα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι περίπου 40 λίτρα  ανά άτομο. Παρακάτω παραθέτουμε τον αντίστοιχο πίνακα.

 

 1 - 2 άτομα

      80 – 120 λίτρα

     2 - 3 άτομα

      120 – 160 λίτρα

     3 - 4 άτομα

      150 – 160 λίτρα

     4 - 5 άτομα

      200 – 240 λίτρα

 

 

 Ηλιακος Θερμοσίφνας10 Πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά του (Οδηγός Αγοράς) W-H Solar Lab

 

2.Δεξαμενή Νερού (Boiler)

 

   Η δεξαμενή νερού ή αλλιώς boiler είναι ουσιαστικά το δοχείο όπου ζεσταίνεται και αποθηκεύεται το νερό χρήσης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα boiler, βάση του υλικού κατασκευής τους, για να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή για εμάς.

 

   Glass: Το boiler Glass ουσιαστικά είναι χαλύβδινη δεξαμενή νερού με επίστρωση σμάλτου, ευρύτερα γνωστό ως γυαλί, στο εσωτερικό του δοχείου. Η εσωτερική επίστρωση Glass στην δεξαμενή νερού προστατεύει στο να μην δημιουργούνται μικρόβια ή μικροοργανισμοί στο νερό χρήσης και επίσης στο να μην διαβρώνεται από οξειδώσεις/σκουριά η δεξαμενή νερού. Στα Glass Boiler οι κατασκευαστές ζητούν αντικατάσταση ανοδίου – ράβδος μαγνησίου κάθε 2 έτη.

 

   Χάλκινο: Το Χάλκινο boiler αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές με αρκετά αισθητή διαφορά τιμής καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές επιλογές που υπάρχουν στους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες. Είναι ταυτόχρονα όμως και ένα υλικό το οποίο έχει πολύ αποτελεσματικότερη μεταφορά της θερμότητας καθώς επίσης δεν φθείρεται από διαβρώσεις – οξειδώσεις. Στα Χάλκινα boiler δεν τοποθετούμε ανοδική προστασία και έχουν διάρκεια ζωής από 40-50 χρόνια έως και εφόρου ζωής.

 

   Inox – Ανοξείδωτο: Αποτελεί επίσης μια από τις ακριβότερες επιλογές στην αγορά των Ηλιακών Θερμοσιφώνων. Κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο ανάλογα με την σύσταση του κράματος είναι πολύ ανθεκτικό στην διάβρωση έως και εντελώς ανθεκτικό στην διάβρωση.

 

 Ηλιακος Θερμοσίφνας10 Πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά του (Οδηγός Αγοράς) W-H Solar Lab

 

3.Συλλέκτες – Ηλιακά Panel

 

   Η Τεχνολογία του συλλέκτη είναι εξίσου σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ενός Ηλιακού Θερμοσίφωνα.

   Οι τεχνολογίες αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 

  • Μαύροι Συλλέκτες
  • Επιλεκτικοί Συλλέκτες   
  • Συλλέκτης με σωλήνες κενού 

 

   Οι μαύροι συλλέκτες είναι ίσως η πιο παλιά τεχνολογία ηλιακών panel και μια πολύ οικονομική προσέγγιση στην αγορά τους.

 

   Οι επιλεκτικοί συλλέκτες είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογία σε ηλιακά panel και κατά την άποψη της πλειοψηφίας των επαγγελματιών του χώρου η ιδανικότερη.

 

   Τέλος η τεχνολογία συλλεκτών με σωλήνες κενού είναι μια τεχνολογία που δεν έχει ευδοκιμήσει ιδιαίτερα στην χώρα μας καθώς ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες με πολύ λίγη ηλιοφάνεια, που σαν αποτέλεσμα έχει σε μια χώρα σαν την δικιά μας με αρκετή και εκτεταμένη ηλιοφάνεια οι θερμοκρασίες που δημιουργούνται στο εσωτερικό τους και στο εσωτερικό της δεξαμενής νερού να είναι πολύ υψηλές κάτι το οποίο συνεπάγεται μεγάλες φθορές και συχνές βλάβες.      

 

4.Κύκλωμα

 

 Οι Ηλιακοί Θερμοσίφωνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  •  Ανοιχτού κυκλώματος
  •  Κλειστού κυκλώματος

 

   Οι ηλιακοί ανοιχτού κυκλώματος είναι η πιο παλιά τεχνολογία του είδους η οποία βέβαια υπάρχει μέχρι και σήμερα σαν επιλογή αγοράς σε ορισμένους κατασκευαστές (όχι σε όλους) και αποτελεί διαχρονικά μια καλή και αξιόπιστη επιλογή σε βάθος χρόνου με κάποια μειονεκτήματα βέβαια έναντι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας του κλειστού κυκλώματος.

 

  Ένα από τα μειονεκτήματα αυτά και ίσως για τον περισσότερο κόσμο αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν φέρει αντιψυκτικό υγρό για προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα πράγμα που συνιστά το άδειασμα του από ειδικές βάνες που είναι τοποθετημένες στο κάτω μέρος του ηλιακού panel κάθε φορά που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, για να αποφύγουμε τυχόν σπάσιμο στον υδροσκελετό του panel από το πάγωμα του νερού.  

 

   Σε αντίθεση η τεχνολογία κλειστού κυκλώματος μας απαλλάσσει από αυτή την διαδικασία με την ύπαρξη αντιψυκτικού υγρού στο εσωτερικό των ηλιακών panel 

 

 Ηλιακος Θερμοσίφνας10 Πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά του (Οδηγός Αγοράς) W-H Solar Lab

 

5.Ενεργειακη Πηγή

 

   Οι Ηλιακοί Θερμοσίφωνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ως προς τις πηγές ενέργειας τους.

 

Τους ηλιακούς διπλής ενέργειας και τριπλής ενέργειας.

   

Αναλυτικότερα:

 

1) Διπλής Ενέργειας είναι τα ηλιακά που οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν ώστε να παράγουν ζεστό νερό χρήσης είναι:

         Α) Ήλιος

         Β) Ρεύμα

 

2)Τριπλής Ενέργειας είναι τα ηλιακά που οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν ώστε να παράγουν ζεστό νερό χρήσης είναι :

        Α) Ήλιος

        Β) Ρεύμα

        Γ) Θέρμανση - Καλοριφέρ

         

     Έτσι λοιπόν εάν στο σπίτι μας έχουμε αυτόνομη θέρμανση και ο κατασκευαστής έχει προβλέψει και στην ταράτσα υπάρχουν αναμονές τους καλοριφέρ για σύνδεση με ηλιακό τότε η επιλογή μας είναι αναμφίβολα ένας ηλιακός τριπλής ενέργειας, διότι κατά την διάρκεια του χειμώνα που θα λειτουργούμε το καλοριφέρ για την θέρμανση του σπιτιού μας, σε περίπτωση κακοκαιρίας και μη ηλιοφάνειας δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρική αντίσταση του θερμοσίφωνα κάνοντας έτσι σημαντική οικονομία χρημάτων.

 

Ηλιακος Θερμοσίφνας10 Πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά του (Οδηγός Αγοράς) W-H Solar Lab

 

 

6.Εγκατάσταση

 

   Τέλος και “ιδιαίτερα σημαντικό” είναι το συνεργείο που θα κάνει την εγκατάσταση του καινούριου ηλιακού θερμοσίφωνα καθώς η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια αρκετά εξιδεικευμένη εργασία που χρειάζεται πολύ προσοχή ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια διότι ακόμα και τον πιο ακριβό ηλιακό θερμοσίφωνα να επιλέξετε, μια πρόχειρη ή κακή εγκατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί και να μην αποδίδει όπως πρέπει βάση των προδιαγραφών του.     

 

   Είναι σημαντικό πάντα να απευθύνεσται σε  πιστοποιημένους και αδειούχους εγκαταστάτες για όλες τις εργασίες ενός ηλιακού θερμοσίφωνα γιατί αυτό ουσιαστικά αποτελεί μια μορφή επένδυσης ως προς την αποδέσμευση σας από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης για εσάς και την οικογένεια σας μακροχρόνια.

 

Στην W-H Solar Lab όλοι οι τεχνικοί μας είναι πιστοποιημένοι με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο και είναι σε θέση να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα άμεσα, οικονομικά και με πλήρη επαγγελματισμό καθώς όλες οι υπηρεσίες μας συνοδεύονται πάντα από φύλλο ελέγχου και πρωτόκολλο επιθεώρησης και συντήρησης με σκοπό την δική σας διασφάλιση. 

 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα καλύματα ηλιακών PANEL 

 

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ! ΚΑΈΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ 216-070 7911 Ή ΣΤΟ 6943595544 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

 

Ηλιακος Θερμοσίφνας10 Πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά του (Οδηγός Αγοράς) W-H Solar Lab

Τηλέφωνο: 216 0707911 Email : info@wh-solar.gr